Ogłoszenie

Witamy na Forum "Rycerze y Kupcy"!

Linki:

- Regulamin Forum
- Dzielnica Mieszkalna (Przedstaw się tam koniecznie!)
---> -AKTUALNE SPOTKANIE KLUBU <---
- Administracja Forum
- Giełda Forumowa

Napisz odpowiedź

Napisz nowego posta
Opcje

Kliknij w ciemne pole na obrazku, aby wysłać wiadomość.

Powrót

Podgląd wątku (najnowsze pierwsze)

Wilk'u
2013-07-10 18:52:14

To też się może przydać, dla zapalonych klimaciarzy.

[Musisz być zalogowany, aby przeczytać ukrytą wiadomość]

PatryQ
2013-07-10 14:04:38

Dzięki wielkie :-)

Wilk'u
2013-07-10 13:49:50

Obecnie, zasady lataczy (Stormtalon Gunship & Stormraven Gunship) obowiązujące w codexie Space Marines, znajdują się w tej książce: Death From The Skies.
[Musisz być zalogowany, aby przeczytać ukrytą wiadomość]

Gruby
2013-07-10 09:57:04

Zdecydowanie to, a nie Motory. Skan tych dodatkowych stron do dexów, które były w white dwarfie przy okazji wyjścia lataczek Wilk'u zamieścił w temacie  "Warhammer 40k - Nowości, plotki, zapowiedzi", ale będziesz musiał się przekopać przez parędziesiąt stron Wilkowej roboty żeby to znaleźć.

PatryQ
2013-07-09 23:40:33

Witam, mam kolejne pytanie. Dlaczego nie ma tego modelu w kodeksie: http://www.games-workshop.com/gws/catal … od1600096a ???
Myślę nad slotem Fast Attack do mojej armii i zastanawiam się, czy wziąć Stormtalona czy Motory ^^

Brujah1685r
2013-07-03 07:46:33

Wybaczcie, jest tak jak mówicie. Nie wspominałem o tym gdyż jak narazie, sam nie grałem na więcej jak 2k, więc nawet o tym nie pomyślałem

Gruby
2013-07-02 08:00:27

Tak, przy 2 tysiącach masz możliwość zrobienia drugiego... detachmentu czy jak oni to tam nazywają, czyli po prostu robisz drugi szablon armii. To samo tyczy się sojuszników, tylko żeby wystawić drugich sojuszników, musisz swoją drugą armią również spełnić warunek 1 HQ + 2 TROOPS.

colonel qfasinsky
2013-07-01 23:14:44

Brujah1685r napisał:

Tak wiec z SM możesz maksymalnie wystawić:
2 HQ, 6 TROOPS, 3 ELITES, 3 FAST ATTACK, 3 HEAVY SUPPORT

(...)

Tak wiec z GK możesz wystawić:
1 HQ, 2 TROOPS, 1 ELITES, 1 FAST ATTACK, 1 HEAVY SUPPORT

A nie jest tak, że jak się przekracza próg 2000 punktów, to można podwoić zasoby (max 4 HQ, 12 TROOPS, 6 ELITES, 6 FAST, 6 HEAVY)?

Brujah1685r
2013-07-01 09:02:19

PatryQ napisał:

Witam mam pytanie:
Czy jak gram SM, to mogę mieć w swojej armii HQ od np. GK?
Albo czy mogę mieć w swojej armii Nemesis Dreadknighta? Muszę mieć wtedy kodeks do GK? Jak działają takie sojusze?

Zasady dotyczące sojuszu znajdziesz w podręczniku 6 edycji, Warhammer 40.000 Rulebook.
Obecnie jest tak, że jeśli chcesz zgrać na sojuszu, nikt ci tego nie zabroni ale, pójdziemy na przykładzie:

Sojusz SM z GK

Z jednostek SM musisz spełnić zasadę ilości oddziałów:
- minimum 1 HQ, minimum 2 TROOPS
- opcjonalnie +1 HQ, +4 TROOPS, 3 ELITES, 3 FAST ATTACK, 3 HEAVY SUPPORT
Tak wiec z SM możesz maksymalnie wystawić:
2 HQ, 6 TROOPS, 3 ELITES, 3 FAST ATTACK, 3 HEAVY SUPPORT

z jednostek GK możesz wystawić:
- minimum 1 HQ, minimum 1 TROOPS
- opcjonalnie +1 TROOPS, 1 ELITES, 1 FAST ATTACK, 1 HEAVY SUPPORT
Tak wiec z GK możesz wystawić:
1 HQ, 2 TROOPS, 1 ELITES, 1 FAST ATTACK, 1 HEAVY SUPPORT

Strona 109 podręcznika z zasadami.

Dla uzupełnienia mój przykład rozpiski-sojuszu Space Wolves ze Space Marines:

+++ No Name +++
format: 1500 pkt.

Selections:

Space Marines 5th edition (2008) (Allied Detachment) Selections:

HQ "Dowództwo"
(1) Librarian (Boltgun, Force Doom, Machine Curse, Power Armour) 100 pts

-------------------------------------------------------------

TROOPS "Jednostki Podstawowe"
(5) Scout Squad (4*Scout, 4*Camo Cloaks, 4*Sniper Rifle, Scout Sergeant, Camo Cloak, Combat Blade, Sniper Rifle) 90pts

-------------------------------------------------------------

FAST ATTACK "Jednostki Szybkiego Reagowania"
(1) Stormtalon Gunship (Skyhammer missile launcher) 155 pts

-------------------------------------------------------------

Space Wolves 5th edition (2009) (Primary Detachment) Selections:

HQ "Dowództwo"
(1) Rune Priest (Bolt Pistol, Fury of the Wolf Spirits, Jaws of the World Wolf, Power Armour, Runic Weapon) 100 pts

-------------------------------------------------------------

ELITES "Jednostki Eliterne"
(1) Dreadnought (Extra Armour, Searchlight, Smoke Launchers, Twin-Linked Autocannon, Twin-Linked Autocannon) 140 pts
(1) Lone Wolf (Chainfist, Storm Shield, Terminator Armour) 85 pts
(1) Lone Wolf (Chainfist, Storm Shield, Terminator Armour) 85 pts

------------------------------------------------------------- 

TROOPS "Jednostki Podstawowe"
(5) Grey Hunter (Plasma Gun) 85 pts
(5) Grey Hunter (Plasma Gun) 85 pts
(5) Grey Hunter (Plasma Gun) 85 pts

-------------------------------------------------------------

FAST ATTACK "Jednostki Szybkiego Reagowania"
(5) Sky Claws (Meltagun) 100
(5) Sky Claws (Meltagun) 100

-------------------------------------------------------------

HEAVY SUPPORT "Jednostki Ciężkiego Wsparcia"
(5) Long Fang (Missile Launcher, Squad Leader, Close Combat Weapon, Flamer) 145 pts
(5) Long Fang (Missile Launcher, Squad Leader, Close Combat Weapon, Flamer) 145 pts

-------------------------------------------------------------

PatryQ napisał:

Edit: jak to jest z bohaterami specjalnymi (np. Calgar)? Czy grając innym zakonem, mogę mieć Calgara w swojej armii?

Oczywiście jeśli grasz w sojuszu to możesz go wystawić na zasadach sojuszu (patrz wyżej).

Gruby
2013-07-01 08:04:13

1. Kodeks SM'ów i kodeks GK to są 2 zupełnie oddzielne dexy, ich nie możesz mieszać... to nawet z fluffu nie pasuje, a tym bardziej z zasad Anyway, żeby zrobić tak jak mówisz, musisz mieć swój 1 HQ + 2 TROOPS od SM, i wtedy z opcji sojuszu wystawiasz 1 HQ + 1 TROOPS od GK. Później armię sojuszników możesz tam jakoś o HS, FA i ELITES rozbudować. Obczaj sobie dokładniej w rulebooku ile czego możesz wystawić.
2. Tak możesz, jest to zaznaczone. Calgar to de facto po prostu nazwa danej jednostki, będącej bohaterem specjalnym. W zasadach nie ma czegoś takiego jak podział na zakony SM, więc równie dobrze Darnath Lysander może służyć w Białych Szramach.

PatryQ
2013-06-30 23:06:32

Witam mam pytanie:
Czy jak gram SM, to mogę mieć w swojej armii HQ od np. GK?
Albo czy mogę mieć w swojej armii Nemesis Dreadknighta? Muszę mieć wtedy kodeks do GK? Jak działają takie sojusze?

Edit: jak to jest z bohaterami specjalnymi (np. Calgar)? Czy grając innym zakonem, mogę mieć Calgara w swojej armii?


Dzisiaj otrzymujesz ostatnie ostrzeżenie za błędy
ortograficzne i stylistyczne. Następnym krokiem będzie Ban.
/Wilk'u

Wilk'u
2013-04-09 13:05:09

http://www.blacklibrary.com/Images/Product/DefaultBL/xlarge/wallpaper-ultramarines-I.jpg



temat ogólny
dotyczący zakonów Space Marines

Spooky
2013-04-06 18:53:51

Może każdy nowy po zarejestrowaniu się na forum, powinien dostawać taką informację na pw

Wilk'u
2013-04-06 01:25:19

magik1980 napisał:

Z całym szacunkiem ale (broń boże to nie do szefa)

http://www.condemned.pl/000.jpg


jest podstawowym obowiązkiem. Można nie zrozumieć czegoś, można mieć pytania dotyczące tego co się przeczytało... ale przeczytało...
Tak z mańki to można pogadać o dupie Maryni... ale to na innym forum chyba.

Słowa te powinni wyryć w marmurze dla potomnych - zwłaszcza dla Wszystkich NOWYCH!
W pełni się zgadzam z tym co napisał magik1980. To jest minimum jakie musi dać od siebie NOWY, żebyśmy MY mogli cokolwiek pomóc.

Brujah1685r
2013-04-05 07:43:51

No okej czytanie codexu jest podstawą
Właśnie sobie ściągnąłem codex DA i powiem że jest całkiem miły.
Ej ej...
Świetny ten kodeks, daje tyle możliwości zmian wystawień. Arghhh. Wy to macie dobrze, też chce nowy kodeks!!

Forum "Rycerze y Kupcy" (c) 2011. Wszelkie prawa zastrzeżone dla gen. Szramy. free counters Free Page Rank Tool

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB 1.2.23
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
na jego stronie