Ogłoszenie

Witamy na Forum "Rycerze y Kupcy"!

Linki:

- Regulamin Forum
- Dzielnica Mieszkalna (Przedstaw się tam koniecznie!)
---> -AKTUALNE SPOTKANIE KLUBU <---
- Administracja Forum
- Giełda Forumowa

#1 2010-09-20 21:49:52

Wilk'u

PrzeSPAMny Pisaczyciel

Zarejestrowany: 2010-08-13
Posty: 2126
Punktów :   13 
Armia w W40: SW

Space Marines - Kosmiczni Marines

Space Marines - Kosmiczni Marines


http://www.forgeworld.co.uk/Images/ProductCategories/spacemarine.jpg



temat ogólny

Offline

#2 2010-11-21 11:30:11

 wojto

Rzezimieszek

3964549
Skąd: Chrzanów
Zarejestrowany: 2010-11-17
Posty: 10
Punktów :   

Re: Space Marines - Kosmiczni Marines

Witam

Być może moje pytanie może wydać się banalne, ale interesuje mnie czy ze zwykłej figurki żołnierza Space Marines można zrobić sierżanta SM, czy taka figurka powinna mieć jakiś szczególny wygląd bądź element uzbrojenia, który będzie odróżniał go od reszty oddziału?
Zastanawiam się czy jako sierżanta można uważać? używać Space Marinesa z mieczem łańcuchowym i pistoletem boltowym lub plazmowym?

Offline

#3 2010-11-21 15:47:51

 Sasomir

Był statystą w Avatarze

Skąd: SaltLake City
Zarejestrowany: 2009-12-11
Posty: 550
Punktów :   
Armia w WFB: DoCh, Imperium, Skaveni
Armia w W40: Szarzy Rycerze, CSM
Armia Warmachine & Hordes: Khador, Convergence of Cyriss

Re: Space Marines - Kosmiczni Marines

Jak najbardziej możesz. Oczywiście fajnie będzie mu wkleić coś ładnego, żeby się odróżniał - np. kilka purity seal'i albo jakąś szmatkę na plecy. Oczywiście w wersji gołej jest jak najbardziej legalny.


"Czy ktoś widział mój regiment?" - dowódca lekkiej brygady kawalerii po samobójczej szarży w której padli niemal wszyscy jego podkomendni, bitwa pod Bałakławą, wojna Krymska.
"Smutny będzie to dzień, gdy dowódca brytyjskiej armii będzie dokładnie wiedział co ma robić." - dowódca wojsk ekspedycyjnych UK, wcześniej tego samego dnia.

Offline

#4 2010-11-21 18:12:36

 wojto

Rzezimieszek

3964549
Skąd: Chrzanów
Zarejestrowany: 2010-11-17
Posty: 10
Punktów :   

Re: Space Marines - Kosmiczni Marines

Dzięki Sasomir za odpowiedź, bardzo mi pomogłeś.  Pozdrawiam

Offline

#5 2010-12-22 16:55:30

 Master_of_papets

Hehe, zaczynam

5246134
Zarejestrowany: 2010-12-20
Posty: 23
Punktów :   
Armia w W40: Space Marines,Blood Angels

Re: Space Marines - Kosmiczni Marines

Witam, mam pytanko.
Załóżmy że walczymy z Orkami i Killa Kana dojdzie do walki wręcz z np. taktycznymi lub zwiadowcami.
Można tą jednostkę wycofać? Jeśli tak to jak i czy opłaca się mieć melta bombs lub krak grenades.


http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:oiphKBtOFmbPKM:http://fgallery.kutyla.com/prace/sygnatury/fgallery-sig.jpg&t=1

Ciekawe czy w spaczni mają coś jak apap , dla tych wszystkich psycholi ...

Offline

#6 2010-12-22 17:29:53

Wilk'u

PrzeSPAMny Pisaczyciel

Zarejestrowany: 2010-08-13
Posty: 2126
Punktów :   13 
Armia w W40: SW

Re: Space Marines - Kosmiczni Marines

Master_of_papets napisał:

Witam, mam pytanko.
Załóżmy że walczymy z Orkami i Killa Kana dojdzie do walki wręcz z np. taktycznymi lub zwiadowcami.
Można tą jednostkę wycofać? Jeśli tak to jak i czy opłaca się mieć melta bombs lub krak grenades.

Nie można wycofać się z kombatu, w walce wręcz pozostajesz do momentu aż jedna ze stron zginie lub ucieknie.
Tak, melta bomby są bardzo przydatne, wręcz obowiązkowe.
Krak grenades masz w uzbrojeniu podstawowym, są przydatne na lekko opancerzone pojazdy.

Offline

#7 2010-12-22 20:48:13

 Strategos

KUPIEC

Skąd: Londyn, Wielka Brytania
Zarejestrowany: 2009-06-15
Posty: 619
Punktów :   
Armia w WFB: Dark Elves
Armia w W40: DE,BloodRavens,Eldars,IG,Tau

Re: Space Marines - Kosmiczni Marines

Wilk'u napisał:

Master_of_papets napisał:

Witam, mam pytanko.
Załóżmy że walczymy z Orkami i Killa Kana dojdzie do walki wręcz z np. taktycznymi lub zwiadowcami.
Można tą jednostkę wycofać? Jeśli tak to jak i czy opłaca się mieć melta bombs lub krak grenades.

Nie można wycofać się z kombatu, w walce wręcz pozostajesz do momentu aż jedna ze stron zginie lub ucieknie.
Tak, melta bomby są bardzo przydatne, wręcz obowiązkowe.
Krak grenades masz w uzbrojeniu podstawowym, są przydatne na lekko opancerzone pojazdy.

To nie do końca tak jest z Marinesami. Trzeba pamiętać, że zwykli Marines mają Combat Tactics i ATSKNF, Combat Tactics pozwala im automatycznie oblać każdy test morale. Ogólnie opcje są takie:
- jesteś w CC i przegrywasz CC, musisz zrobić test Ld. W tym momencie mówisz, że używasz Combat Tactics i próbujesz uciec. Jeśli Ci się uda test na incjatywę, to uciekasz z CC. To się opłaca robić w turze przeciwnika, bo wtedy w swojej turze możesz go, albo zaszarżować, albo zrobić mu Rapid Fire.
- jesteś w CC i przegrywasz starcie, musisz zrobić test Ld. Robisz test i:
a) zdajesz, zostajesz w walce i jest ok
b) nie zdajesz, ale nie uciekasz. Marinsi nie uciekają, bo mają ATSKNF. Traktuje się ich wtedy, jako Fearless, czyli dostają tyle ran o ile przegrali walkę, na przykład: Ty zadałeś 3 rany, przeciwnik Ci 5 przegrałeś o 2, czyli dostaniesz 2 dodatkowe rany.

Można też zrobić taki myk. Ktoś w Ciebie strzela i zabija Ci 25% oddziału. Ty mówisz, że nie zdajesz testu morale i się wycofujesz.
Przeciwnik Cię nie może dogonić, a Ty w następnej rundzie korzystasz z ATSKNF i się zbierasz i robisz mu Rapid Fire.

Ostatnio edytowany przez Strategos (2010-12-22 20:52:28)

Offline

#8 2010-12-23 01:38:21

 Master_of_papets

Hehe, zaczynam

5246134
Zarejestrowany: 2010-12-20
Posty: 23
Punktów :   
Armia w W40: Space Marines,Blood Angels

Re: Space Marines - Kosmiczni Marines

OK dzięki za pomoc panowie :]
I jeszcze jedno, nigdy nie byłem dobry w CC i nie rozumiem tego do końca, jak zostało napisane że używam Combat Tactics to muszę zdać test
na inicjatywę, to jak to się robi ? sorki, dla was to banalne pytanie ale ja no nigdy nie rozumiałem do końca CC.

Ostatnio edytowany przez Master_of_papets (2010-12-23 01:42:37)


http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:oiphKBtOFmbPKM:http://fgallery.kutyla.com/prace/sygnatury/fgallery-sig.jpg&t=1

Ciekawe czy w spaczni mają coś jak apap , dla tych wszystkich psycholi ...

Offline

#9 2010-12-23 08:57:59

 Strategos

KUPIEC

Skąd: Londyn, Wielka Brytania
Zarejestrowany: 2009-06-15
Posty: 619
Punktów :   
Armia w WFB: Dark Elves
Armia w W40: DE,BloodRavens,Eldars,IG,Tau

Re: Space Marines - Kosmiczni Marines

Master_of_papets napisał:

OK dzięki za pomoc panowie :]
I jeszcze jedno, nigdy nie byłem dobry w CC i nie rozumiem tego do końca, jak zostało napisane że używam Combat Tactics to muszę zdać test
na inicjatywę, to jak to się robi ? sorki, dla was to banalne pytanie ale ja no nigdy nie rozumiałem do końca CC.

Jeśli nie zdasz testu na morale, po przegranej walce wręcz, to znaczy, że próbujesz uciec z walki. Ty i przeciwnik rzucają d6 i dodają swoją Incjatywę. Jeśli wygrał, ten który przegrał w walce to udaje mu się uciec i oddział wykonuje rzut na odległość na jaką się wycofuje. Jeśli wygrał, ten który wygrał walkę, to znaczy, że wycofującym nie udało się wymknąć napastnikom i oddział, który przegrał walkę jest usuwany z pola walki.

Offline

#10 2010-12-23 17:44:58

 Master_of_papets

Hehe, zaczynam

5246134
Zarejestrowany: 2010-12-20
Posty: 23
Punktów :   
Armia w W40: Space Marines,Blood Angels

Re: Space Marines - Kosmiczni Marines

OK, czyli jak się mi uda uciec w jego turze, to mogę już strzelić w mojej turze.
I jak uda mi się uciec to muszę zrobić potem test jakiś żeby przestali uciekać, czy po prostu po tym rzucie na odległość na jaką mają uciec już
normalnie mogą oddać strzał?


http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:oiphKBtOFmbPKM:http://fgallery.kutyla.com/prace/sygnatury/fgallery-sig.jpg&t=1

Ciekawe czy w spaczni mają coś jak apap , dla tych wszystkich psycholi ...

Offline

#11 2010-12-23 22:37:09

 Strategos

KUPIEC

Skąd: Londyn, Wielka Brytania
Zarejestrowany: 2009-06-15
Posty: 619
Punktów :   
Armia w WFB: Dark Elves
Armia w W40: DE,BloodRavens,Eldars,IG,Tau

Re: Space Marines - Kosmiczni Marines

Master_of_papets napisał:

OK, czyli jak się mi uda uciec w jego turze, to mogę już strzelić w mojej turze.
I jak uda mi się uciec to muszę zrobić potem test jakiś żeby przestali uciekać, czy po prostu po tym rzucie na odległość na jaką mają uciec już
normalnie mogą oddać strzał?

Przeczytaj sobie zasadę And They Shall Know No Fear w kodeksie. Tam jest to dokładnie objaśnione. Ale nie nie musisz rzucać na Ld, automatycznie się zbierają. Nawet jeśli są poniżej połowy. Jeżeli nawet nie uda Ci się uciec w turze przeciwnika, to Marines nie giną, a stosuje się do nich zasada Bez Odwrotu (ang. No Retreat), czyli dostają tyle ran o ile przegrali Ld. Powinienem to wyjaśnić w poprzednim poście.

Offline

#12 2010-12-29 14:01:26

Berserker

Zaczyna cwaniakować

Zarejestrowany: 2010-12-16
Posty: 98
Punktów :   

Re: Space Marines - Kosmiczni Marines

Jaki zakon SM jest najbardziej nastawiony na walkę wręcz?

Offline

#13 2010-12-29 14:07:34

 Marjan

Szatan

25639000
Skąd: Salt Lake City
Zarejestrowany: 2009-12-02
Posty: 2589
Punktów :   
Armia w W40: Blood Angels
Armia Warmachine & Hordes: Cygnar

Re: Space Marines - Kosmiczni Marines

Jest kilka zakonów nastawionych na walkę wręcz:
- Space Wolves
- Blood Angels
- Black Templars


What is your life?
My honour is my life.
What is your fate?
My duty is my fate.
What is your fear?
My fear is to fail.
What is your reward?
My salvation is my reward.
What is your craft?
My craft is death.
What is your pledge?
My pledge is eternal service

Offline

#14 2010-12-30 14:41:11

Berserker

Zaczyna cwaniakować

Zarejestrowany: 2010-12-16
Posty: 98
Punktów :   

Re: Space Marines - Kosmiczni Marines

Czy mozna kupić death company dreadnoughta czy trzeba robić konwersje?
W wyprasce zwykłego dreadnoughta są 2 ręce do walki wręcz?

Offline

#15 2010-12-30 15:15:19

 Strategos

KUPIEC

Skąd: Londyn, Wielka Brytania
Zarejestrowany: 2009-06-15
Posty: 619
Punktów :   
Armia w WFB: Dark Elves
Armia w W40: DE,BloodRavens,Eldars,IG,Tau

Re: Space Marines - Kosmiczni Marines

Berserker napisał:

Czy mozna kupić death company dreadnoughta czy trzeba robić konwersje?
W wyprasce zwykłego dreadnoughta są 2 ręce do walki wręcz?

Ironclad ma dwie CC bronie w wyprasce. Jest Furioso ale nie ma modelu DC dreadnoughta, ale w lutym mają wyjść jakieś dodatkowe modele do BA.
Na pewno będzie to Storm Raven i chodzą plotki o plastikowym boksie z Dreadnoughtem. Jeśli wyjdzie, to możliwe że będą w nim części na DC Dreadnoughta.

Update. A moje słowo plastikiem się stało. Obczaj wątek o nowościach.

Ostatnio edytowany przez Strategos (2010-12-31 14:34:50)

Offline

Forum "Rycerze y Kupcy" (c) 2011. Wszelkie prawa zastrzeżone dla gen. Szramy. free counters Free Page Rank Tool

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB 1.2.23
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
gadzetyk.eu s.e. investment moneylender reviews